Ok, cieszę się że dysk najprawdopodobniej jest na chodzie... mam jeszcze dysk ST-225, ma jakiś jumper, ale nie wiem jak go ustawić a nie chcę kombinować bo mam złe doświadczenia ze zworkami (kiedyś spaliłem FDD po ustawieniu zworek :rol:) dysk ładnie się kręci - startuje prawidłowo ale oczywiście low level format zgłasza błąd... dysk jest na liście.
/edit:
Segate działa, trzeba było przełączyć zworke ;)... jest tak: przy starcie prawdopodobnie kalibruje głowice, chociaż tego nie słychać bo dysk chodzi strasznie głośno. Low level format formatuje go ale dłuuugo, nie czekałem i zresetowałem komputer. FDisk zauważył dysk i stwożył na nim partycje, jednak format się nie powiódł (poszły ~3 cylindry) ponieważ przerwałem low level format. Mój kontroler nie ma jumperów! :( próbowałem G=C800:0001 i wyskakuje czy sformatować dysk z interleave = 90? Jaka komenda uruchomi program do formatu z interleave =2? Dysk z Amstrada sformatował się z Inter~ = 3. Program od low level formatu:
A:\debug
-G=C800:0001
WX2 Format Revision 7.0 (C) Copyright Western Digital Corp. 1985
(AH) = Relative drive number ( 0 - 7 )
(AL) = Interleave factor ( 3 is standard )
press "y" to begin formatting drive C with interleave 90_
/edit:
Ten dysk '41MB' działa oczywiście... zworka. Na etykiecie ma napisane Cyl: 989; Head: 5; Sec:17; Prec: brak; dziwne bo z obliczeń wynika że to dysk 41 MB a kontroler formatuje go na 21 MB :no: Może to dlatego że nie ma go na tej liście? Segate nie chce się sformatować, interleave 3 to pewnie dla niego za dużo - starożytna technologia z '84 roku... Do jakich dysków można użyć interleave 90?