HP Workstation b2600 - brak obrazu na monitorze

Sprzęt zicherka 14-11-2021 73 4
14-11-2021 09:53   (Edytowano: 14-11-2021 12:07 )
Dzień dobry!
Mam problem ze stacją roboczą HP Workstation b2600 z procesorem PowerPC.
Nie mogę "dostać/wyświetlić" obrazu na monitorze. Gdy podłączę kabel szeregowy pod port RS232 (COM1) i użyję konsoli to widzę wszystko co komputer robi. Oryginalnie w komputerze była karta graficzna na złączy PCI (foto poniżej). Wsadziłem 2 różne/inne karty na PCI (S3 Virge/DX oraz STB HORIZON 64 1MB FPM PCI FALCON 64). Wszystkie 3 karty dają ten sam efekt - brak obrazu na monitorze.

Zamieszczam też filmik z procesu startu komputera, który pokazuje kolejne fazy jego startu na wyświetlaczu na przednim panelu. oto rzeczony film: https://vimeo.com/645685310
A tutaj filmik ze startu komputera zarejestrowany z konsoli: https://vimeo.com/645702214
Przypuszczam także, że dysk twardy (SCSI 80pin) jest uszkodzony i/lub system (zapewne HP-UX w wersji 10) też nie działa.
Gdzie szukać rozwiązania?
Wszystko da się zapiąć...
14-11-2021 20:05
To raczej PA-RISC, a nie PowerPC.
Tak czy owak, to nie jest x86 - tak więc jeśli potrzebuje karty graficznej z firmware dla PA-RISC, to pecetowa karta z BIOS'em x86 nie zadziała.
Najlepiej spróbować z innym egzemplarzem takiej samej karty, aczkolwiek znalezienie czegoś takiego nie będzie łatwe...
15-11-2021 08:40
Fakt, mój błąd :-( PA-RISC.
Temat ogarnięty i działa już.
Wszystko da się zapiąć...
15-11-2021 14:48
To co było nie tak?
Działa na tej oryginalnej karcie, czy na jakiejś pecetowej?
15-11-2021 19:10   (Edytowano: 15-11-2021 19:13 )
Ahhhhh, kurcze! Pierwszy kontakt z HP-UX'em. Działa na oryginalnej karcie, tylko źle skonfigurowana była - w BIOS'ie (jeśli tak to można nazwać) trza było ustawić nowe/dobre parametry.
"Zwykłych" kart nie rozpoznawał w ogóle jako kart grafiki.
Teraz walczę z instalacją systemu HP-UX od zera :-| Coś czuję, że będzie to dłuuuuuuuuuga i trudna walka ;-)
Wszystko da się zapiąć...

Aby móc odpowiedzieć w tym wątku, zaloguj się.