Internet przez LPT

Stare programy Sacull 01-01-1970 23472 97
19-08-2005 19:00
Interesuje mnie czy istnieje (i czy w ogóle ma prawo istnieć) program, który potrafi udostępnić połączenie przez port LPT, czyli schemat jest taki:

internet|----|komputer|---przewód LPT-LPT---|komputer|

I chodzi o to aby na drugim komputerze był dostępny internet.

P.S.
Dodam tylko, że na obydwóch mam Win98SE.
Naczelny zrzęda
19-08-2005 20:39
takale bardzo bardzo wolny
19-08-2005 21:03
Jak powolny LPT osiagnie 60 kb/s
Czyli szybko jak na internet :]

Gracjan, zazuc programem :]
19-08-2005 21:34
Właśnie zarzuć plikiem, albo jakimś linkiem, nazwą, czym kolwiek. A prędkość nieistotna bo do przeglądania stron, do ściągania jest ten pierwszy komp. :)
Naczelny zrzęda
19-08-2005 21:37
jesus wystarcy win xp albo norton pod dosa poszukam
19-08-2005 21:45
napisałem w C
AccessPointa WiFI via przekaznik
podpiety do LPT. :

#include
#include
#include
#include

#define BASEPORT 0x378 /* lp1 */


void help(char *msg) {
fprintf (stderr,"
*** lptout ***************************************************************

ERROR: %s

usage:
lpt_out [port] [param] bits
params:
port port number ex. 1
b all bits ex. 10-00101
(- means do not change)
n number ex. 133
example:
lpt_out 1 b 01101100\n\n",msg);
};

char dupa[25];

int main(int argc, char **argv)
{
int x=0, y;
unsigned char z;
int last, output, length;
char bits; // czy bity, czy liczba
int port_number;
if (argc!=4) {
help("To few parameters");
return 2;
};

// sprawdza poprawnosc parametrow we/wy
if (!(sscanf(argv[1],"%d",&port_number))) {
fprintf(stderr,"invalid port number\n\n");
return 2;
};
if (port_number>2) {
help("Port number must be 1 or 2");
return 2;
};

// sprawdza poprawnosc parametru
if (strlen(argv[2])!=1) {
help("Bad parameter");
return 2;
};
switch(argv[2][0]) {
case 'b': bits=1; break;
case 'n': bits=0; break;
default: help("Bad parameter"); return 2;
};


/* Get access to the ports */
if (ioperm(BASEPORT, 5, 1)) {perror("ioperm"); exit(1);}



if (!bits) {// jesli cyfra
length=strlen(argv[3]);
for (x=0;xif (argv[3][x]>57 || argv[3][x]<4Cool {
help("bad output value");
return 2;
};
};
if (!(sscanf(argv[3],"%d",&output))) {
help("Bad output value");
return 2;
};
if (output>255 || output<0) {
help("output number must be beetween 0 and 255");
return 2;
};
// jak tutaj doszedl to w output jest wartosc ktora wyslac do portu
}; // if !bits

if (bits) {
length=strlen(argv[3]);
if (length!=Cool {
help("bad output value length (must be Cool");
return 2;
};

for (x=0;xif (!(argv[3][x]=='1' || argv[3][x]=='0' || argv[3][x]=='-' )) {
help("bad output value");
return 2;
};
}; // for


last= inb(BASEPORT + 3);

output=0; z=0;
for (x=0;xy=1; y=y<if (argv[3][x]=='1') output+=y;
if (argv[3][x]=='-') {
z=last>>x; z=z<<7;z=z>>7-x;
output+=z;
};
};
}; // if bits

outb(output,BASEPORT);

printf("current port status: %d\n", inb(BASEPORT + 3));


/* We don't need the ports anymore */
if (ioperm(BASEPORT, 3, 0)) {perror("ioperm"); exit(1);}

exit(0);
}
19-08-2005 21:54
:) My się chyba nie rozumiemy - nie interesuje mnie program do przesyłania plików poprzez ten kabelek, a UDOSTĘPNIANIE POŁĄCZENIA Z INTERNETEM.

P.S.
Co do XP-ka się nie wypowiem, bo takiego nie posiadam. Notrom commanderem chcesz udostępniać internet? A co do tego textu w c to nie znam go tak jak pascala, ale również tam nie widzę nic wspólnego z poruszanym tu zagadnieniem (przesyłanie plików to nie to).
Naczelny zrzęda
19-08-2005 22:04
Hmm, nie wiem, czy to akurat będzie to, co potrzebujesz. Ale sprawdzić możesz, może to rozwiąże. Zerknij na FTP i znajdź:
- IP-COM
- Easy COM
Nie możesz zobaczyć mojego opisu, ponieważ masz za starą wersję przeglądarki.
19-08-2005 22:24
Nazwa wskazuje, że są to programy obsługujące port COM, a nie LTP, ale poszukam i sprawdze. Lecz nadal czekam na propozycje (choćby LPT w nazwie :)).

__/EDIT\__
Opisy z plików "opisowych":
- Easy Com 1.5
Aplikacja służąca do testowania portu szeregowego.
Easy Com może posłużyć również jako „zwykły”
program komunikacyjny, współpracujący z dowolnym modemem.
Aplikację należy uruchamiać po wcześniejszym
skopiowaniu na dysk twardy.
CZYLI : program testuje port i umożliwia prostą komunikację z wykożystaniem modemu
- IP->Com 2.5.20 
Narzedzie umozliwiajace udostepnienie portu
szeregowego innym uzytkownikom sieci opartej
na protokole TCP/IP.
CZYLI : pozwala kożystanie z naszego portu innym użytkownikom sieci

Poza tym oba obsługują jedynie port COM.

Czyli wciąż to nie jest to - zaczynam wątpić w istnienie takiego programu. :)

@down
Czyli sugerujesz, że zacząłem poszukiwania od złej stronki? :D
Naczelny zrzęda
19-08-2005 22:36
Co za ludzie, pyta się o INtERNET poprzez LPT
Kiedyś też chciałem tak przesłac ale nic nie znalazłem... więc łatwo nie będzie !
19-08-2005 23:01
Dobra - znalazłem program DcShare 4.0, który (jak wynika z opisu) jest tym czego szukam. Przetestuje i dam edita. :)
Naczelny zrzęda
19-08-2005 23:25
Jak by co dodaje to
20-08-2005 00:03
Znaleziony przeze mnie DcShare byłby doskonałym rozwiązaniem, ale do działania wymaga uruchomionego "bezpośredniego połączenia kablowego", który to program nie może działać jednocześnie z neostradą (konflikt o "karte dial-up" ).

@Gracjan
Co ten program właściwie robi (opis jakiś albo coś), bo nie podoba mi się text z instalatora: "... will install PL-2303 USB-to-Serial ..."?

__/EDIT\__
Gracjan - to jest sterownik umożliwiający obsługę urządzenia USB przez port COM (albo na odwrót) - czyli również nie to. Ech - nie ma to jak czytanie ze zrozumieniem. :D
Naczelny zrzęda
20-08-2005 00:38
Jest możliwy internet przez lpt, ale to bezpośrednie połączenie kablowe (strasznie obciążające system), musi byc nawiązane. Nie znalazłem innego programu niż DCShare. Dołączam go z jakimiś manualami, nie pamiętam dokłądnie, co to za instrukcje, bo dawno temu ściągałem.
20-08-2005 01:07
To też ma funkcje LPT!!
20-08-2005 02:03
@MCbx
Ja nie mogę używać BPK bo nie wystartuje mi wtedy neostrada. :(

"Przeleciałem"  "elektrode" "w zdłuż i w szeż" i mam dwa wyniki:
1 - nie jest to problem przy przewodzie COM lub internecie z sieci LAN :(
2 - {url deleted} - gdyby MCbx go tu nie chciał :)

Nic poza tym. Szkoda - szukam dalej ...
Naczelny zrzęda
20-08-2005 10:05
Jak coś zamieszczacie to nei zapomnijcie spakowac do .exe, Przeglądarka taka jak Firefox nie widzi tego i pokazuje zawartość, trzeba klikac prawy zapisz... exe pod tym wzgledem jest lepsze, i milsze :]

Polecam

Co do MCbx-a to faktycznie, może to być jego strona ze względu na ling do strony stare programy ze wskazaniem na artykul o Filmach na 166 mhz :yes:

Następnie, Gracjan gracjan jest ok.

Lecimy dalej, Sacull
Jak coś znajdziesz co zadziała i będzie w miare prosto działac to zamawiam to, może się przyda...
Ja osobiście szukałem takiego czegoś ale zakończylo się kupnem 2 kart seiciowych i 2 metrami skrętki :P
20-08-2005 14:08
Jak już napisałem:
.... "Przeleciałem" za to "elektrode" "w zdłuż i w szeż" i mam dwa wyniki:
1 - nie jest to problem przy przewodzie COM lub internecie z sieci LAN :(...


Jeżeli spełniasz któryś warunek, to prawdopodobnie rozwiązanie dla Ciebie już jest. :)

P.S.
A jak tam z serialem do laplinaka pod wina z ftp?
Naczelny zrzęda
20-08-2005 16:29
com jest wolniejszy
20-08-2005 16:46
Gracjan napisał/a:
com jest wolniejszy


Mam wrażenie, że gdybyć nie wtrącił chodźby najkrótszej kwestii do jakiejś rozmowy to piekło pochłoneło by Cię żywcem, a sroki wydzibały oczy, czyż nie?. :D

P.S.
A co do LapLink-a to również nie jest rozwiązanie, gdyż żre się z neostradą jeszcze gorzej niż BPK (DCC), choć byłby doskonałym rozwiązaniem. :( Szukamy dalej ...
Naczelny zrzęda

Ten wątek został zamknięty. Aby rozpocząć nową dyskusję, zaloguj się.