Test drukarek igłowych

Szukam MCbx 01-01-1970 4888 14
31-08-2005 20:48
Poszukuję programu do testowania drukarek igłowych działającego pod DOS.
Program ma wypchnać na drukarkę jakieś dane, może test na "wypadnięcie głowicy z toru" czyli długi przeskok silikiem przesuwania pomiędzy dwoma pionowymi liniami. Przydałby się też test igieł (takie podziałki), test linearności (pionowe i poziome linijki) i jakieś cieiowanie. Najlepiej, żeby prog był mały, gdyż będzie uruchamiany wraz z DOSem z tej samej dyskietki na 386-40MHz/4MB RAM bez dysku. Mam PrinterTest z roku 1987, ale nie wiem, czy to będzie działać z nowszymi (1995) igłówkami.
02-09-2005 21:35
jaki jest model drukarki??
03-09-2005 00:07
Nie ważne. W każdym razie ma próbować STARy i Seikoshe. Wydaje mi się, ze nie jest to trudne, np. coś w rodzaju

echo lll                                        lll >> lpt1

i tak ze 30razy :)
to mogłoby być dobre na ten przeskok głowicy.
03-09-2005 03:29
MCbx napisał/a:
... nie jest to trudne ... to mogłoby być dobre na ten przeskok głowicy.


Bardzo, bardzo wątpliwe - do tego musi być specjalna instrukcja, w przeciwnym przypadku taki program rozwalił by ją w drzazgi ... :)


program rozwalanie_drukarki;
uses printer;
var i:byte;
begin
writeln ('Rozwalanie rozpoczęte');
while not keypressed do
  begin
   for i:=0 to 255 do
    begin
     write (lst,#32);
     if keypressed then break;
    end;
   writeln;
  end;
write (lst,#12);
writeln ('Rozwalanie przerwane');
end.

Pisałem z głowy - fantazja mnie poniosła (stronka "zadrukowana" spacjami :)) ... ale to nie zmienia faktu, że taki progs wysyłający zwykłe instrukcje nie ma prawa niczego zrobić głowicy ... dlatego bez znajomości specjalnych instrukcji - jest to trudne ... :D
Naczelny zrzęda
03-09-2005 08:44
Rozumiem że ten program wysyła instrukcje i  ale po kiego jest i:=2255 ? nie widze tam zadnej instrukcji ? gdyby dane wysyłałne były by właśnie z i to roslo by o 1 w petli i cos sie powinno dziac ?
03-09-2005 14:44
Ale przecież mozna posłać z poziomu DOSa wprost do drukarki!
Wtedy to działają te wybory czcionki, które są z reguły na panelach sterowniczych igłówek. Parę razy na Seikosh'y drukowałem tak:

type mojtext.txt >> lpt1

I hulało. Czcionkę wybierało się na drukarce (niektóre mają całkiem ładne :) ).

A co do rozwalania głowicy, to większość nowszych igłówek potraktuje spacje do końca strony nie jako latanie głowicą tam i z powrotem, tylko jako linię w dół. Więc, jakby co, to pod koniec tych spacji jakieś linie.

Można by też zrobić plik tekstowy, w którym byłoby kilka literek na początku, potem np. 75 spacji (jakiś bezpieczny limit) i znowu trochę literek.
03-09-2005 16:42
Admin napisał/a:
Rozumiem że ten program wysyła instrukcje i  ale po kiego jest i:=2255 ? nie widze tam zadnej instrukcji ? gdyby dane wysyłałne były by właśnie z i to roslo by o 1 w petli i cos sie powinno dziac ?

Nie 2255 tylko 255 i to jest fętla for. Ino jest małe przeoczenie i do instrukcji "writeln" powinno bć jeszcze dopisane "(lst);" - w końcu pisałem z pamięci.

MCbx napisał/a:
Ale przecież mozna posłać z poziomu DOSa wprost do drukarki!
Wtedy to działają te wybory czcionki, które są z reguły na panelach sterowniczych igłówek. Parę razy na Seikosh'y drukowałem tak:

type mojtext.txt >> lpt1

I hulało. Czcionkę wybierało się na drukarce (niektóre mają całkiem ładne :) ).

Ten programik działa na tej samej zasadzie, ale czcionki wybierane są na drukarce? Ciekawe ...
CD:
A co do rozwalania głowicy, to większość nowszych igłówek potraktuje spacje do końca strony nie jako latanie głowicą tam i z powrotem, tylko jako linię w dół. Więc, jakby co, to pod koniec tych spacji jakieś linie.

Można by też zrobić plik tekstowy, w którym byłoby kilka literek na początku, potem np. 75 spacji (jakiś bezpieczny limit) i znowu trochę literek.

Skoro  tak to zamiast "writeln;" wstawiamy "writeln (lst,'@');" i jest git ... :), ale nadal jestem zdania, że "zwykłe" drukowanie nic głowicy nie zrobi ...
Naczelny zrzęda
04-09-2005 12:08
Już po wszystkim. Napisałem plik tekstowy, potem z DOSa wysłałem go poleceniem TYPE na drukarkę.

No przecież na igłówkach, w każdym razie tych starszych pod DOSa (klasy STAR LC... lub Seikosha) to się czcionki wybiera przyciskami.

Możeśmy się nie zrozumieli, jeżeli chodzi o ten cały "przeskok". Mi chodziło o takie zjawisko, że gdy głowica przelatuje szybko na koniec wiersza, to "siłą rozpędu" leci za daleko i się nie chce cofać (np. stary pasek).
04-09-2005 23:35
no to drukarka popsuta??:confused:
znalazłem jakąś igłówke w rupieciarni ale wątpie w jej wskrzeszenie nawet nie mam gdzie tego podłączyć:( bo kabel od drukarki jest okrągły:D a nie lpd dziwne nie jak będe miał nowego cyfka wstawie do galerji i kabel od zaśilania jest normalny cyli zwykły 220v :)
moja nie ma taśmy:|.
05-09-2005 21:26
To chyba drukarka od mikrokomputera klasy ZX ileś, Commodore, lub co gorsza (czyt. tego już nie spotkasz) Meritum.

A tak post scriptum...
"znalazłeś igłówkę".
Ty to masz szczeście. Ja to w piwnicy znajduję tylko stare "kręciołki" do liczenia (pamięta to ktoś?) i raz 50-letni projektor kinowy :)
05-09-2005 22:32
ale to nie w piwnicy :D:D:D:Dtylko ze złomowania kompów

A to metrium
05-09-2005 23:47
MCbx napisał/a:
...Ty to masz szczeście. ...

Niom, ja już od kilku lat szukam działającego STARa do mojego Commodorca i du**, ech ...
Naczelny zrzęda
06-09-2005 17:20
Szukaj a znajdziesz:
na złomie
na złomowisku komputerowym
w internecie na aukcjach
daj ogłoszenie
i szukaj po wsiach
i starych biurach
06-09-2005 19:35
Poszukać po uczelniach, np. krakowskim agiechu (AGH) i polibudzie, może mają jakieś magazyny złomowania, może po znajomości? Wiem, że w AGH mają podobno całą piwnicę 2- i 386.
06-09-2005 22:28
u mnie w podstawówce tak samo chciałem zrobić:D
Ale od tego jest jakaś tzw. komisja :rip: więc na ośrodki edukacji niemasz co liczyć no chyba ,że rzeczywiście masz znajomości:D

//Sacull - drukarka wydaje się być "załatwiona" :) -> temat zamykam.

Ten wątek został zamknięty. Aby rozpocząć nową dyskusję, zaloguj się.