Możesz to oddzielić kawałkiem aluminium:D (pole magnetyczne nie działa na aluminium). Tylko to musiałaby być dość gruba warstwa i nie wiem skąd byś taką wziął:)
plastik przepuści. Można spróbowac zastosować głośniczek od ruskiego radioodbiornika "Junost" , mam taki z lat 70tych. Większość plastik (membrana także niezbyt papierowa), magnesu zupełnie nie czuc. Rozebrałem taki jeden i zauważyłem, że zamiast metalowego pierścienia magnetycznego jest wygięta plastyczna masa, z jednej strony magnetyzująca, z drugiej nie. Ciekawe...
"Gumowy magnes"? Heh, mam też izolowany głośnik ze spalonego bursztynowego monitora, jest izolowany, izolowanych głośników najlepiej szukac w starych TV i właśnie w radiach, jak mówiłeś, MCbx. Ale trzeba w TV znaleśc taki, żeby nie był za duży :D
Chyba trudno będzie znaleść taki głośniczek, żeby pasował...
Ja kiedyś rozłożyłem na części kompa 486 i tam był izolowany głośniczek, ale gdzieś mi się zapodział:D
Dobry pomysł, wyciągne kolumny z piwnicy i podłącze jako beepery... Chodzi mi o głośniczek który mógłbym używac w Amstradzie - ma w obudowie specjalne montowanie dla takiego głośniczka.
Połóż głośniczek na zapełnionej dyskietcena jeden dzień i jeżeli to dyskietka dobrej jakości typu verbatim to odczytasz bez problemu. LUDZIE!! PC spearker jest przystosowany do PC a jeżeli jest do PC to i do wszystkich innych elektronicznych gówien. Magnes przy tym głośniczku ma za małą moc, aby popsuć, co kolwiek a jeżeli komp jest super wrażliwy (amstard) to przyłożenie blachy do magnesu zwiększy jego moc. A jak tak panicznie się boisz nieznanego weź zamiast głośnika systemowego zamontuj buzer lub słuchawkę od wolkmena:/:)
"dobrej jakości typu Verbatim"
No ja bym tak nie myślał. testowałem rózne flopy, i właśnie na Verbatimach najłatwiej złapać bada. Najlepsze są starsze TDKi oraz niektóre BASF/Sony.
Płytki to ja bardziej Platinum, jak nie ma to Esperanza, bo mają BASFowski patent "powłoki ceramicznej". Niestety jest kiepski i przy naprężeniach się łupie.
Natomiast przestrzegam przed importem z Czech - Kristallami. Płyty są dosłownie jednorazowego odczytu.
no ja miałem przypadek z płytą dyscam któą nagrałem w zeszłym roku jakieś 450 mb zdjęć niedawno ją znalazłem była cała zżułknięta bo leżała w ciemności mało tego po włożeniu do cd lg 52x już jej nie wyciągłem musiałem croma roskręcać i wyciągać w kawałkach ;]
NIGDY nie wkładaj nieczytelnych płytek do stacji LG.
Normalne stacje, gdy CDik jest nieczytelny, zwalniają obroty by odczytać płyte dokąłdniej
Stacje LG w takim wypadku rozkręcają płytę najszybciej jak mogą, ja wyciągnąłem najwięcej (zmierzone) 96x.
Płyta może wytrzymać max. 60x, chociaż te 52x mają już zabezpieczenia, które nie pozwalają osiągnąc tej prędkosci (dane są sczytywane z prędkością 48x szerokostrumieniowo)
Ten wątek został zamknięty. Aby rozpocząć nową
dyskusję, zaloguj się.