486 się nie włącza

Sprzęt PiotrekToJa 01-01-1970 2194 8
01-08-2006 15:53
Mam komputer 486 z prockiem Intel 486DX4 33MHz, 2x4MB RAM SIMM, zasilacz AT 250W, FDD 1,44MB, grafika Trident 9000i3 oraz WDC cośtam. Niestety komputer nie włącza się. Zauważyłem, że na płycie głównej jest fabrycznie ustawione (zalutowanym drucikiem) zasilanie na procek - 5V!. Gdy przelutowałem tą niby-zworkę, powinno iść 3,3V, ale procek już się nawet nie grzeje. Aha, klawiatura przy starcie kompa miga raz diodami, jak nie włożę RAMu to piszczy głośnik. Ale coś nie działa, bo na monitorze nic się nawet nie wyświetla. A przynajmniej jedna z kart graficznych jest działająca. Czy to normalne, że jak włącze monitor a potem kompa, to monitor się wyłącza?
01-08-2006 15:56
Długo chodził na tych 5v? Jak tak to spaliłeś procesor! Pipczy głośniczek przy normalnym starcie?

Luk

01-08-2006 17:44
Komputer wcześniej chodził, czy wygrzebałeś go w takim stanie?
Radził bym ci spowrotem powrócić do 5V...
486 był w wersji 5V jak i 3,3 V.
Próboawłeś uruchamiać komputer z 5V na procesorze?
01-08-2006 18:00
Na 5V próbowałem go właczać wiele razy (razem czas chodzenia ok. 1h), na procku pisze 3volt, to chyba ma byc 3V. Nigdy nie widziałem żeby komp działał, dał mi go wujek - tak żebym się nim pobawił. Jak było ustawione 5V, to chociaż robił się ciepły, a teraz już nie, głośniczek pipał tylko jak nie było RAMu, a tak normalnie to cisza. Teraz nie wiem czy pipa, będę musiał go wygrzebać z szafy i sprawdzić.
01-08-2006 18:14
Jak pisze 3V to ma być widocznie 3V.

Próbowałeś wstawić na płytę jakiś inny CPU ?
01-08-2006 18:19
Wsadzać innego nie próbowałem bo niestety ikt w okolicy taiego nie ma, a na Allegro nie mam ochoty go kupować (ok 5 zł + przesyłka 5 zł + za przelew 2,50zł = 12,50 zł). Da się go odratowac czy nie? Jak nie to poczekam do jesieni - wujek mi przywiezie AMD K5 90MHz i z Win95.

Luk

01-08-2006 18:31
Jeśli pisze 3 V no to faktycznie ma być 3V.
Możliwe, że to problem z kartą graficzną, jeśli CPU się nie spalił.
Powinno piszczeć jeśli nie widzi CPU lub jest uszkodzony.
01-08-2006 21:00
Powinno piszczeć przy najbardziej podstawowych usterkach CPU. Jeżeli procesor jest "kompletnie zrombany" to nie zapiszczy. Komunikat "CPU unusable" powstał dopiero w PII/III.
spróbuj przekładać wszystkie komponenty - sprawdź procesor, karty grafiki itd. Zobacz, czy na płycie procek ustawiony jest w porządku zworkami oraz, co ważne, jak jest z pamięcią S-RAM, czyli Cache. Muszą być jednej prędkości. Więc, jeżeli masz np. AA123456789-15 lub ABC123456712, to 15 i 12 to prędkości. Dobrze by było, żebyś zlokalizował TAG RAM i odczytal jego pojemnośc, a następnie porównał z instrukcją płyty (lub TH).
Z tego, co wiem, w 486 cache lubił wysiąśc z mało znanych powodów i pozostawała wymiana chipa.
02-08-2006 10:47
TAG i CACHE są takie same - EtronTech Em51256c-15PL TY45S1003. Razem jest tego 256KB i wszytskie zworki są OK. Któras z kart graficznych jest na pewno sprawna, ja obstawiam, że to procek popsuty. Żeby było dobrze, kupię sobie nową płytę razem z prockiem. Dzięki za pomoc.

Ten wątek został zamknięty. Aby rozpocząć nową dyskusję, zaloguj się.