Jak Użyskać Pulpit Active Destkop Na Windows 95 OSR 2.1 ?,Proszę O Pomoc
PeCeT_full napisał/a:
http://www.mediafire.com/download.php?dft6hqol4g8cdnu - tu mam instalator Internet Explorera 5.5 z plikiem IE4SHL95.cab, o którym wspomniał MCbx. Dla ciekawostki powiem, że znalazłem ją w którejś z płyt z czasopisma Click!.
@Oskar Bill
Do wersji, którą przesyłami, wydaje mi się, że będzie konieczna. Jeśli instalowałeś ją w miejsce starszej wersji IE (np. IE 3), to najprawdopodobniej po odinstalacji IE 5.5 SP2 przywróci ci się ta poprzednia wersja tej przeglądarki. Jednak jeśli masz więcej czasu i ochoty, to lepiej zrób to na czystym systemie, tak jak mówi MCbx. Nawet jeśli ten czysty system już ma jakąkolwiek wersję przeglądarki IE, to zawsze jest większa pewność, że będzie mniej syfu za przeproszeniem.
Oskar Bil napisał/a:
Jakoś Teraz Mi Się Chciało Sprawdzić,Niema Active Destkopa :(
MJG_1 napisał/a:Oskar Bil napisał/a:
Jakoś Teraz Mi Się Chciało Sprawdzić,Niema Active Destkopa :(
Że też Tobą nie zainteresował się jakikolwiek moderator, to woła o pomstę, nie tyle co do nieba, co do administracji.
Poza tym jaką instalację "sprawdziłeś"? Opisując swój problem mógłbyś podać przynajmniej środowisko w jakim wykonywałeś daną operację, pliki których użyłeś, cokolwiek.
Nikt tutaj raczej nie jest magikiem i nie będzie machał magicznym śrubokrętem, domyślając się co dokładnie miałeś na myśli, tylko dlatego że napisałeś zwykły offtop, bez zachowania jakichkolwiek zasad pisowni.
MJG_1 napisał/a:
Co do przydatnych programów dla Windows 95 - jako domyślną przeglądarkę używam K-Meleon. Spowodowane jest to silnikiem gecko - niektóre strony nie są poprawnie wyświetlane przez Operę.
Drugiego komputera z Windows 95 (pierwszy - Optimus, traktuję jako eksponat, system działa bez zawahań od 1996 roku!) używam sporadycznie - czasem jako serwer ftp, terminal e-mailowy lub narzędzie do nauki programowania w TP.
EDIT: @MCbx, tak swoją drogą, mógłbyś wrzucić WinSPatcher for Windows 95 na jakiś file hosting? Wszystkie strony mają odnośniki do strony producenta, a jedna z której udało mi się pobrać miała uszkodzony plik (ściągany z 4 razy przez różne menagery).
MCbx napisał/a:
Mam jakiegoś Digitala HiNote. Tylko przelotki od dysku brak, i to paskudzi sprawę jakiegokolwiek stawiania systemu. Gdzieś mi leży 486/66/20MB/800MB.
A, to i ja się pochwalę:
HP Omnibook 200CT.
Procesor: Pentium 133MHz (włożony od Omnibook 5500CT z MMX, MMX jest niewykorzystywany, ale proc się mniej grzeje - dzięki temu usunąłem wiatrak)
RAM: 32MB (2x16)
Dysk: 6GB w tym 2GB dla DOSa i Win3x +16MB CF w PCMCIA.
Matryca: Lepsza niż HP :). Włożyłem jakąś inną z takim samym podłączeniem i zadziałała. Nieco ostrzej widać. Należało tylko przerobić inwerter (lampa nie chciała się zapalić tylko mrugała.
Po instalacji IE55 nie mam fajnego GUI. Ale JPGi mogę wrzucać jako tapety.
Jeżeli byś chciał ten program, który widzisz w prawym dolnym rogu, to go mogę gdzieś wrzucić. wirtualne pulpity, na każdym może być inna tapeta, kolory, ikony.I chodzi na W95.
/////////////EDIT
Dobra, wreszcie udało mi się zrobić Active Desktop w Win95!
Po pierwsze, musiałem sobie sformatować twardziel, bo za pierwszym razem użyłem pliku ze starszej wersji IE.
1. Instalowany IE5.5 MUSI mieć plik ie4shl95.cab.
2. Instalujemy IE, jeżeli Active Desktop się nie pojawił sprawdzamy, czy w Panelu Sterowania->Dodaj/usuń programy jest pozycja "Internet Explorer 5.5 i narzędzia internetowe". Jak nie ma, NIE kontynuujemy. Zostawiamy sobie otwarty panel sterowania!
3. Przy użyciu WinRARa (wersje 3.x nawet chodzą na W95) lub czegoś podobnego wypakowujemy sobie zawartość ie4shl95.cab do katalogu tymczasowego.
4. Start->uruchom->"command", wchodzimy do tego katalogu i wpisujemy:RUNDLL32.EXE ADVPACK.DLL,LaunchINFSection ie4shell.inf,DefaultInstall
5. Pomieli trochę, po czym system się rozjedzie. Jeżeli byśmy teraz dali reset, to mamy problem, menu start i te rzeczy nie będą działać, "zamknij system" skosi Explorera, itp. Wchodzimy w Dodaj/usuń programy, po czym wybieramy IE5.5, tam jest opcja "Napraw" - naprawiamy. Program zrestartuje komputer.
6. Jak zrestartuje się system cierpliwie czekać na pozornych zwiechach (on wtedy porównuje CRC!)
7. Regedit-> HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\desktop\WindowMetrics
8. Nowa wartość tekstowa (z "ab" w ikonie) o nazwie "Shell Icon BPP" i wartości 16 (dla 256 kolorów 8, jak mamy HiColor/TrueColor to 16)
9. Zamykamy, restart.
Powinno działać.