Bo linux jest głupi - root-y, home-y, mount-y, brak "normalnych instalek" i inne głupie rzeczy jakie ma głupi linux - jak chcesz się go nauczyć - uzbrój się w ogromną dawkę cierpliwości i innych rzeczy ...
@down
MCbx napisał/a: ... jak już używać czegoś "naprawdę unixowego" to używałem BeOSa...
A ja jak chce użyć czegoś "naprawdę linux-owego" to używam dos-a. :D
Ja mam gdzieś RH w wersji 3.
Ja tam, jak już używać czegoś "naprawdę unixowego" to używałem BeOSa. A co do Linuxa, używałbym tylko w przypadku np. serwera, gdzie wszystko działa w porządku i nie trzeba majstrować.
używałbym Ale nie stawiałem. Nie mam nawet publicznego ip (i nawet dobrze, bezpieczniej :) ), a co dopiero serwer. Ponadto najczęściej zmiana konfiguracji serwera Linuxowego polega na zmianie kilku linii w plikach konfiguracyjnych pisanych chinszczyzną taką, że prog wrzeszczy, jak nie bedzie 6 spacji tylko 5 pomiędzy np. ip a nazwą.
Zawiera następujące nowości:
# Wsparcie dla architektury PowerPC (PPC)
# GCC 4.0
# GNOME 2.10
# KDE 3.4 z nowymi sposobami dostępu.Teraz możesz zarządzać nowymi cechami KDE przez KDS Control CenterRegional & AccessibilityAccessibility.
# Native Eclipse 3.1M6 (część free Java stack)
# MySQL 4.1
# PHP 5.0
# Xen 2 (virtualization to run multiple versions of an OS)
# GFS 6.1-0.pre22 (cluster file system)
# Evince 0.2.1 (uniwersala przeglądarka dokumentów)
# GDM 2.6
# SELinux. Nowa wersja posiada 80 nowych demonów w ramach domyślnej target policy.
Procesorek minimum 400MHz o ile chcemy pracować w trybie graficznym jak w trybie tekstowym to 200MHz starczy
Na samą instalacje potrzebujemy : 620MB wolnego miejsca na dysku system morze nam utyć o ile bawimy się w KDE środowisku graficznym do 2.3GB
Przyszła pora na pamięć ram do trybu tekstowego potrzebujemy 64MB a do graficznego minimalnie 192MB będzie system rozwija skrzydła gdy mamy 256MB Ram
Metafora taka =D
dołanczam zrzut ekranu