Spis domen

Szukam Luk 01-01-1970 6546 29

Luk

13-05-2006 20:54
Nuczyciel od informatyki - straszny lamus, powiedział że dostanę 6 jeśli napiszę mu program który będzie rozpoznawał domeny. Np. wpisze pl, program wyrzuci Polska, wpisze com, program wyrzuci domena międzynarodowa. Gdzie mogę znaleźc spis tych domen?
13-05-2006 21:19
Zerknij tu: [url]http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_domen_najwyższego_poziomu[/url]

P.S.
Nie zapomnij o .eu ... :D
Naczelny zrzęda
13-05-2006 21:29
Teraz wprowadzasz to sobie do programiku np. w Pascalu i masz :).
a tak na powaznie - nie wiem, do której klasy chodzisz, ale nasz nauczyciel Infy (2ga mat-infu) zadałby coś, żeby się połączyło z serwerem domen i pobrało informację czy coś takiego. Za pierona nie wiem, jak można takie coś zrobić.
13-05-2006 21:42
W pascalu? Prościzna ... kopiujesz spis do pliku .txt (skrót,spacja,znaczenie), a potem w programie go otwierasz (typ pliku: text) i przeszukujesz linia po linii ... :)

P.S.
Miałem na myśli program ~Luk-a, nie Twój ... tu wchodzi już Delphi, bo pascal nie da rady ... standardowo :)
Naczelny zrzęda
13-05-2006 22:49
Ciekawi mnie jak zrobisz żeby program czytał domenę od tyłu ppp.com :)
13-05-2006 23:05
Test? Ech ... niedowiarek ...

...
i, j, k : byte;
jakis_adres, domena : string;
...
k := 0;
readln (jakis_adres);
for i := length (jakis_adres) downto 1 do
  if jakis_adres = '.' then
   begin
    for j := i to lenght (jakis_adres) do
     begin
      inc (k);
      domena[k] := jakis_adres;
     end;
    break;
   end;
...

... powinno zadziałać ... :)
Naczelny zrzęda
14-05-2006 00:35
Można w jedną stronę - czytaj od tyłu i zapisuj od razu do zmiennych  :)
14-05-2006 11:56
Nie za bardzo kapuje o co Ci chodzi ... że niby odczytujesz adres od końca, a domene zapisujesz od początku? Wtedy domena będzie od tyłu ... albo, że niby odczytujesz adres od końca i domene zapisujesz od końca? Wtedy, żeby wiedzieć od której litery od końca zapisywać domene, długość domeny musiała by być stała (co jest niemożliwe bo domeny mają 2, 3,4, 5 a nawet 6 znaków) albo musiał byś znać z góry liczbę znaków w domenie ("podaj adres", "a teraz podaj liczbę znaków domeny" - bez sensu:)) ... podaj jakiś przykład, to może wtedy zrozumiemy Twój tok myślenia ... :)

@Luk - i jak? Programik już napisany? Wrzuć go tu, to go ocenimy ... :)
Naczelny zrzęda

Luk

14-05-2006 12:04
Jeszcze nie, mam czas do środy ;) Moge wrzucić inny napisany w BASICu który kreśli funkcje liniowe, robiłem go pod herculesem i informatyk bał się go otwierac pod DOSboxem... Program będzie tylko rozpoznawał domeny konkretnych krajów bo po co więcej? Program od domen będe pisał w Pascalu.
14-05-2006 12:09
Po co więcej? Dla prestiżu ... to tylko trzy linijki kodu więcej, a może zaimponować nauczycielowi ... no, wiesz - efekt murowany :), będzie o wiele mniej wątpliwości co do zasadności oceny :)
Naczelny zrzęda

Luk

14-05-2006 13:29
Mam problem:
var
    domeny      : array [1..506] of string[65];
    plik              : file of string;
    licznik          : integer;

...

while not eof (plik) do
begin
      licznik := licznik + 1;
      read (plik, domeny[licznik]);
repeat

Co jest nie tak? Plik otworzyłem (assign, reset), wyrzuca mi Error 26: Type mismatch. Chcę zrobic to tak: definiuję tablice i idzie państwo niżej domena, potem przeszukuję plik w poszukiwaniu wpisanej domeny i cofam licznik o 1, tak żeby wydrukował na ekranie państwo. Może dało by się prościej, ale tak jest OK...

Ok, już działa ale wyskakuje błąd 100 (disk read error) co mogłem pominąc?
14-05-2006 13:48
Po 1 - czemu nie zastosowałeś typu textowego - było by prościej i przejrzyściej ...

Po 2 - to jest proste, próbujesz upchnąć większą strukturę danych (jakim jest string mający 256 bajtów - wczytywany z pliku) do mniejszej (jakim jest string[65] mający 66 bajtów - i będący częścią tablicy) ... innymi słowy chcesz upchnąć 12 osób do 5-cio osobowego auta ... dlatego błąd niezgodności typów jest w pełni uzasadniony ... :)

Po 3 - błąd 100 pojawia się gdy próbujesz odczytać z pliku dane za jego końcem ... na przykład próbujesz się dostać do setnego elementu pliku, który ma tylko 60 elementów ...
Naczelny zrzęda

Luk

14-05-2006 20:07
Ok, udało mi się wprowadzic domeny z pliku do pamięci :) Teraz tylko jakiś interfejs i gotowe. Sacull, jak można wyczyścic ekran w trybie tekstowym? Tylko ClrScr?
14-05-2006 20:26
Zaszpanuj graficznym (choćby 13h) :D ... a tak na serio to możesz mu tak ładnie z kwardracików (#219) lub prostej graficzki textowej (od #179 do #218) oraz funkcji textcolor i gotoxy całkiem niezłe cudeńko odwalić ... choć Ciebie pewnie zadowoli: "Podaj adres:" , "Wpisana przez Ciebie domena to:", "Znaczenie tej domeny to:" ... :D

P.S.
Nie tylko ... możesz na przykład zapisać ekram znakami spacji (25*80=???), możesz przełączyć na inny tryb textowy (lub graficzny) i powrócić do poprzedniego, możesz ... i tak dalej ... choć dla trybu textowego (o ile nie wywołuje się jej kilka razy na sekundę) najlepszy jest ClrScr ...

P.S.2
Czekamy na Twoje dzieło ... :)
Naczelny zrzęda

Luk

14-05-2006 20:37
Nie spodziewaj się cudów... ja jestem raczej poetą jeśli chodzi o programowanie :). Jeżeli mam pisac to na 386 z herculesem a informatyk boi się DOSboxa więc tryb tekstowy wystarczy, jeśli chciałby go używac to ładowanie w DOSboxie byłoby uciążliwe. Narazie zrobie prosty interfejs i rozpoznawanie tylko domen czyli nie będzie rozpoznawał adresu. Uses Crt - zapomniałem o tym.
15-05-2006 15:36
A nie piszecie w C++? Ja używam C++ ale nie wiem, czy Pascal nie jest prostszy, nie piszę w nim :D A co do DOMEN wysyłajcie SPAM pod tu_spamuj na domenie Interia.pl, czyli [mail]tu_spamuj@interia.pl[/mail] :D Staram się zapełnic spamem cale 1024 MB :D Więc powtarzam: Spam na [mail]tu_spamuj@interia.pl[/mail] :D
15-05-2006 16:12
Haker - a na co Ci te 1024 MB spamu?????? :)
15-05-2006 16:25
A bo się z kolegą założyliśmy, czy się uda tak zrobic, czy nie :D Ale wysyłajcie nie puste wiadomości, tylko takie, które zawierają parę kilo :D
15-05-2006 20:04
Zapisz się na listy ze spamem :)
15-05-2006 20:24
Już to robiłem, ale ciągle mi mało :D A właściwie ktoś inny to zrobił, w końcu łatwo się tam włamac :D

Ten wątek został zamknięty. Aby rozpocząć nową dyskusję, zaloguj się.