To jest pierwsza Mazovia, była też 1032 z prockiem 286! Ta pierwsza miała płytę główną z ruskim procesorem-klonem 8086 zwanym potocznie (od zakładu produkującego) Kvazarem, a monitor MM 12 P produkowały zakłady Polkolor
Stacje dyskietek były niemieckie, dopiero w wersji 1032 wprowadzono produkcji polskiej Mera. Dyski były to popularne Seagate ST-225, 5.25" i był to najdroższy element z racji wysokich ceł oraz ogólnej wysokiej ceny sprzetu i jego transportu. Podobno, ale nie jest to potwierdzone, w Elwro pracowano nad dyskiem (->?R. Marczyński?), na jeszcze amerykańskich częściach, ale wyszło tylko kilka prototypów.
Dla Krakowiaków - W AMW jest taki monitor, ale uszkodzony (sprawdzałem, przywlokłem ze sobą swoje 286 i narobiłem zamieszania :) ), piszczy i wyświetla jasnobursztynowo na ciemnobursztynowym w paski zamiast bursztynowo na czarnym.
A co do obrazka, było to w czasie większej aktualizacji, gdzie całe forum oszalało (update w czasie rzeczywistym).
....EDIT.....
Dorwałem jeszcze jedną rzecz, to jest z czasów, kiedy tłumaczono Windowsy 3.x. Więc wtedy nie było dokładnie ustalonego słownictwa komputerowego w j. polskim. Jedna z gazet wydrukowała taką tabelkę porównującą różne standardy polskich wyrażeń.
Teraz widzimy, jakie standardy zostały przejęte. Są to po częsci modele pokazane w pliku, po części nowe wyrażenia. Kto korzysta z iMaków wie, że Apple trzyma sie jak może standardu SAD i nie chce puścić mimo, iż jest kiepski.
UWAGA! DUŻY PLIK JPEG (1551x1757px)!
Z drugiej strony był cennik boston Computer Exchange w dolcach :)